Treceți la conținutul principal

RECENZIE: „WILL GRAYSON, WILL GRAYSON” (TReI)


  • Număr de pagini: 328
  • Traducere şi note de: Ioana Oprica
  • Anul apariţiei: 2015
PUTEȚI CUMPĂRA CARTEA DE AICI: TReI


      John Michael Green (nascut. 24 august 1977) este un scriitor american de literatură pentru tineret și vlogger pe YouTube. Împreuna cu fratele sau, creând Brotherhood 2.0, cel mai popular proiect video online, accesat pe YouTube de peste 30 de milioane de fani Nerdfighter din intreaga lume. A câștigat Premiul Printz pentru romanul său de debut, Looking for Alaska,[1] și cel mai recent roman, The Fault in Our Stars, a fost locul 1 în The New York Times Best Seller list în luna ianuarie 2012, și s-a realizat un film bazat pe acesta, numit Sub aceeași stea. În 2014, Green a fost inclus în lista celor mai influente 100 de persoane din lume, realizată de revista Time.
      David Levithan (născut 07 septembrie 1972) este un tânăr autor american de ficțiune pentru adult și editor. Prima sa carte, Boy Meets Boy, a fost publicată de Knopf Books pentru cititorii tineri în 2003. A scris numeroase lucrări cu personaje gay puternice masculine, mai ales Boy Meets Boy și Naomi și Ely nr Listă sărut. La 19 ani, a primit un stagiu la Scholastic Corporation, unde a început să lucreze la seria baby-sitter Club. Levithan încă lucrează pentru Scholastic ca director editorial. Levithan este, de asemenea, editorul fondator al PUSH, o tipografie young-adult  care aparține de Scholastic Press concentrându-se pe noi voci și noi autori. PUSH publică materiale îndrăznețe pentru adulții tineri și este locul unde Patricia McCormick a început cu Cut 2002.
DESPRE CARTE: Într-o seară înghețată, în cel mai neaşteptat loc din Chicago, doi adolescenţi – având amândoi numele de Will Grayson – sunt pe cale să-şi intersecteze paşii. Pe măsură ce lumile lor intră în coliziune şi se împletesc, cei doi Will Grayson descoperă că viaţa îi poartă în direcţii noi şi surprinzătoare: aventuri romantice şi punerea în scenă a celui mai de succes musical din istoria liceului.
Amuzantă, dinamică şi emoţionantă, „coproducţia" semnată de John Green şi David Levithan debordează de sensibilitate şi umor – un regal pentru fanii din întreaga lume!

Will Grayson, Will Grayson a intrat direct pe locul 3 în lista de bestseller young fiction New York Times, fiind prima carte cu personaje gay inclusă vreodată în listă.
O poveste plină de adrenalină despre iubirea adolescentină, revoltă, furie, suferinţă şi prietenie, condimentată cu doze generoase de comedie. -- Booklist
Aceasta este una dintre puținele cărți pe care le-am terminat în foarte puțin timp. Am citit de la John Green și „Sub aceeași stea”, „De 19 ori Katherine” și „Căutând-o pe Alaska”. Romanul de față a avut ceva în plus.
La început am crezut că intre acești doi Will Grayson se va înfiripa ceva. Deloc, se pare că Tiny Cooper avea alte planuri cu Will Grayson-ul său. Și anume să-i facă lipeala cu o amică de-a sa, Jane. 
Dar până atunci, să înțelegem ceva. Există doi Will, să le spunem Will A și Will B. Ei bine, Will A este tipul introvertit, anxiosul social, prietenul lui Cooper, care este gay. Interesant, nu?
De cealaltă parte îl avem pe Will B, singuraticul și temătorul de a face public ceea ce este, de a-și recunoaște orientarea sexuală.

Poate unul dintre cele mai originale idei de a arăta cititorului atunci când se narează alternativ din perspectiva a cel puțin două personaje este născocirea lui Levithan de a scrie exclusiv cu minuscule în capitolele în care narează Will B. Mi s-a părut foarte original, fiindcă regula este o simplă mențiune în colțul dreapta sus a cărei perspectivă o citim.
Uneori mi-a fost greu să mi-l imaginez pe Cooper, oscilam între un grăsunel mult prea fericit, sau o gardă de corp mătăhăloasă, mult prea fericită. Eh... poate o să se facă un film și după ăsta.
Cu toate că lipeala asta nu îmi pare prea veridică, adică Cooper tot îi bagă în cap că o place, doar că el nu recunoaște. Bineînțeles că după se lovește de refuzul lui Will Grayson care câteva capitole bune, tot nu o place. Iar Jane se lasă dusă în eroare de Cooper pentru că avea nevoie de ceva care sa înlocuiască lipsa fostului ei misterios. 
Iar tot acest frecuș tipic adolescentin cunoaște apogeul în noaptea în care îl întâlnește pe celălalt Will Grayson.
De aici vă las pe voi să aflați mai multe.
Un roman al regăsirii propriei identități și a curajului de a recunoaște că ești diferit. Un tablou al prieteniei, fără alb și negru, ci doar emoție și umor.


Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Umbrele care ne despart, de Tricia Levenseller

  Totul începe cu un rezumat :  Alessandra s-a săturat să fie ignorată și are un plan pentru a obține puterea dorită: 1. Curtează-l pe Regele Umbrelor. 2. Căsătorește-te cu el. 3. Ucide-l și ia-i regatul. Nimeni nu știe cât de puternic este cu adevărat Regele Umbrelor. Unii susțin că le poate comanda umbrelor care se învârt în jurul lui să-i îndeplinească orice poruncă. Alții afirmă că ele îi vorbesc, șoptindu-i gândurile dușmanilor săi. Asta n-o împiedică pe Alessandra, conștientă de propria valoare, să facă tot ce îi stă în putință să obțină coroana. Însă nu este singura care încearcă să-l ucidă pe rege. Pe măsură ce au loc tot mai multe tentative de asasinare, Alessandra se trezește luptând să-l țină în viață, suficient cât el să o încoroneze regina lui – străduindu-se, în tot acest timp, să nu-și piardă inima. Până la urmă, cine ar fi mai potrivită pentru Regele Umbrelor dacă nu o regină vicleană și parșivă? Traducător:  Simona Ștefana Stoica Suport:  384 pagini, paperback

Review: The Baker Street Four, Vol. 1

The Baker Street Four, Vol. 1 by Olivier Legrand My rating: 5 of 5 stars Firstly, the illustrations are absolutely gorgeous! And the story itself too. Really enjoied that detective story based on children. View all my reviews

RECENZIE „OSCAR ȘI TANTI ROZ”, de Eric-Emmanuel Schmitt

An apariție  :  2012 Editura :  Humanitas Fiction Nr. Pagini :  70   Nu am mai citit nimic de la Eric-Emmanuel Schmitt , iar faptul că am aflat după ce m-am documentat că a absolvit facultatea de Filosofie, nu mi s-a părut nimic surprinzător. În pofida faptului că short-story-ul de doar 70 de pagini prezintă trăirile unui puști de 10 ani, oricine, la o lecturare mai atentă poate identifica o filosofie a tinereții în paginile cărții. Dacă ai nevoie doar de o lectură pentru a-ți ține companie plictisului, atunci nu va fi cea mai plăcută, deoarece ți se va părea foarte copilărească. Însă, dacă dorești ceva mai serios, vei înțelege de la bun început că este vorba despre o poveste de viață dramatică spusă într-o notă amuzantă. Pe scurt, este vorba despre un băiat bolnav de leucemie aflat într-un stadiu foarte avansat al bolii. Și, deși se confruntă cu efectele chimioterapiei, nu durerea este cea care îl îndurerează, ci faptul cum toți cei din jurul său „surzesc brusc” atunci