Treceți la conținutul principal

RECENZIE: „Marchiza de Pompadour” (Orizonturi)


  • Număr de pagini; 264
  • Anul apariției; 2003
POȚI CUMPĂRA CARTEA DE AICI: ORIZONTURI

     Pierre Girault de Nolhac (15 decembrie 1859 în Ambert - 31 ianuarie 1936 la Paris), cunoscut sub numele de Pierre de Nolhac, a fost un istoric francez, istoric de artă și poet.  După ce a studiat la Le Puy-en-Velay, în Rodez și Clermont-Ferrand, Pierre de Nolhac a plecat la Paris, în 1880 pentru a întreprinde un grad literatură la Sorbona și Ecole des Hautes études pratique, unde a mai târziu a devenit director de studii
 A fost membru al Școlii Franceze de la Roma în 1882, a studiat umanismul italian din secolul al XVI-lea. În 1886 el a fost atașat la Muzeul din Palatul de la Versailles și a devenit curator în 1892, înființând un scaun de istoria artei din cadrul École du Louvre, în 1910, apoi sa retras la Muzeul Jacquemart-André în 1920. A fost ales membru al Academiei Franceze în 1922.
     Activitățile sale în muzeul de la Versailles au fost cruciale, deoarece au contribuit în mare măsură la modernizarea și la restabilirea colecțiilor, inclusiv mobila, care a fost dispersată în timpul Revoluției Franceze. El a jucat un rol în pregătirile pentru Tratatul de la Versailles, care a avut loc la Palat în iunie 1919.

OPINIA MEA: Pe măsură ce am citit cartea tot mai mult mult am comparat-o pe Marchiză cu Cinderela, poate că la prima vedere nu sunt asemănări așa de mari, dar în anumite privințe se dovedește acest lucru. Era o mică burgheză  cu o situație potrivită, dar nu de ajuns cât să ajungă la Versalilles.
     Jeanne Antoinette Poisson, s-a născut la Paris pe 29 decembrie 1721 ca fiică a lui François Poisson și a soției lui Madeleine de la Motte. Aceasta a avut un frate mai mic Abel François Poisson de Vandières, care cu ajutorul ei a devenit Marchiz de Marigny
     Din ce am citit , Marchiza a fost cea mai influentă metresă a timpului ei și a lui Ludovic al XV-lea, poziția ei a fost și de așa natură pentru că n-a manifestat niciun sentiment de aversiune față de curteni sau familia regală, chiar Marchiza îl îndemna pe rege să-i mai ofere atenții soției sale, deși fiul său a detestat-o, a purtat ranchiună pentru toate metresele și pentru tatăl sau care avea un comportament libertin.
     Acest lucru n-a oprit-o din ascensiune, care încă din copilărie a fost puternic trezită și alimentată de mama sa. Se spune că Jeanne Antoinette ar fi afirmat odată că mama ei a dus-o la o ghicitoare care i-a prezis că într-o zi va domni peste inima unui rege, de aici i s-a și tras numele de Reinette (mica regină)
     Deși toată familia a avut aspirații înalte, viața lor a fost neliniștită și nesigură, asta pentru că tatăl ei a fost condamnat pentru fraudă în dauna administrației publice și forțat să fugă în Germania. Dar chiar și departe fiind a ținut legătura prin scrisori și s-a interesat de fiica sa. 
     Aceasta și-a petrecut copilăria la Ursuline în Poissy, unde a primit o educație bună, iar spre adolescență, mama ei a retras-o din acel loc și i-a adus tutori acasă care s-o învețe să cânte la clavecin, să danseze, să cânte, să picteze și să recite piese întregi. Îndeletniciri care-i vor folosi foarte mult la Versailles.
     Această lucrare fiind una biografică, nu vreau să mai dau multe detalii, pentru că s-ar pierde curiozitatea și esența ei, așa că vă las să pătrundeți în enigmatica și fascinanta lume de atunci.

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Umbrele care ne despart, de Tricia Levenseller

  Totul începe cu un rezumat :  Alessandra s-a săturat să fie ignorată și are un plan pentru a obține puterea dorită: 1. Curtează-l pe Regele Umbrelor. 2. Căsătorește-te cu el. 3. Ucide-l și ia-i regatul. Nimeni nu știe cât de puternic este cu adevărat Regele Umbrelor. Unii susțin că le poate comanda umbrelor care se învârt în jurul lui să-i îndeplinească orice poruncă. Alții afirmă că ele îi vorbesc, șoptindu-i gândurile dușmanilor săi. Asta n-o împiedică pe Alessandra, conștientă de propria valoare, să facă tot ce îi stă în putință să obțină coroana. Însă nu este singura care încearcă să-l ucidă pe rege. Pe măsură ce au loc tot mai multe tentative de asasinare, Alessandra se trezește luptând să-l țină în viață, suficient cât el să o încoroneze regina lui – străduindu-se, în tot acest timp, să nu-și piardă inima. Până la urmă, cine ar fi mai potrivită pentru Regele Umbrelor dacă nu o regină vicleană și parșivă? Traducător:  Simona Ștefana Stoica Suport:  384 pagini,...

RECENZIE: „CATERINE DE MEDICIS” (ADEVĂRUL)

Autor: Honore de Balzac Traducător: Diana-Irina Gabor Număr de pagini: 300 Anul apariției: 2010 POȚI CUMPĂRA CARTEA DE AICI: ADEVĂRUL Honoré de Balzac  (n. 20 mai 1799, Tours, Franța – d. 18 august 1850, Paris, Franța) a fost un romancier, critic literar, eseist, jurnalist și scriitor francez. El este considerat unul dintre cei mai mari scriitori francezi în domeniul romanului realist, romanului psihologic și a romanului fantastic.    În cultura română a avut doi admiratori de valoare, G.Călinescu, cel care milita pentru balzacianism în articolele sale teoretice exemplificând tehnica acestuia în romanul  Enigma Otiliei , și de Mircea Eliade, care, în tinerețe și-a dorit să scrie o monografie consacrată operei lui Balzac. Pornind de la motivul androginului, care constituie de fapt nucleul nuvelei de ample dimensiuni  Séraphita , Mircea Eliade a dezvoltat teoria sa din eseul  ...

RECENZIE „OSCAR ȘI TANTI ROZ”, de Eric-Emmanuel Schmitt

An apariție  :  2012 Editura :  Humanitas Fiction Nr. Pagini :  70   Nu am mai citit nimic de la Eric-Emmanuel Schmitt , iar faptul că am aflat după ce m-am documentat că a absolvit facultatea de Filosofie, nu mi s-a părut nimic surprinzător. În pofida faptului că short-story-ul de doar 70 de pagini prezintă trăirile unui puști de 10 ani, oricine, la o lecturare mai atentă poate identifica o filosofie a tinereții în paginile cărții. Dacă ai nevoie doar de o lectură pentru a-ți ține companie plictisului, atunci nu va fi cea mai plăcută, deoarece ți se va părea foarte copilărească. Însă, dacă dorești ceva mai serios, vei înțelege de la bun început că este vorba despre o poveste de viață dramatică spusă într-o notă amuzantă. Pe scurt, este vorba despre un băiat bolnav de leucemie aflat într-un stadiu foarte avansat al bolii. Și, deși se confruntă cu efectele chimioterapiei, nu durerea este cea care îl îndurerează, ci faptul cum toți cei din jurul să...